500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.02.07. 12:16 M úr

7. Valódi szuperbruttósítást!

Viszonylag kevesen tudatosítják azt magukban, hogy az úgynevezett bruttó fizetésük után (amiből az SZJA, TB- és nyugdíjjárulékok kerülnek levonásra) a munkáltatójuk még egy további 27%-os szociális hozzájárulási adót is fizet, aminek célja a TB- és nyugdíjkasszák tetemes hiányának foltozgatása.

A 27%-os munkáltatói adó érdekessége az, hogy közgazdaságilag nézve nem egyértelmű, hogy ez az adó valójában a munkáltatókat vagy a munkavállalókat (is) terheli-e. Ennek megértéséhez képzeljük el, hogy mi történne, ha egyik napról a másikra eltörölnék ezt a munkáltatói adónemet! A vállalkozások egyik lehetősége az lenne, hogy megtartják maguknak az ebből realizált hasznot. A másik lehetőség, hogy a visszakapott adó egy részét arra fordítják, hogy emeljék a béreket, annak érdekében, hogy tehetségesebb munkavállalókat vehessenek fel dolgozni, vagy éppen hogy megtarthassák a meglévőket. Ha a nyereségük csak egy részét használják is fel erre, a munkavállalók akkor is jobban járnak...

De ettől a szemponttól eltekintve is: végső soron minden adót a népesség és a dolgozók fizetnek meg, bújtassák azt akármilyen formába is. Annak érdekében, hogy ezt a munkáltatói adót transzparensebbé tegyük, és hogy a munkavállalók jobban megérthessék, hogy mennyibe is kerül valójában a foglalkoztatásuk és mennyi az adóteher, a következő javaslatot tennénk: hajtsunk végre valódi szuperbruttósítást!

Ez azt jelentené, hogy adjuk hozzá a 27%-os munkáltatói adót az eddigi bruttó fizetéshez, és az egy képzett szuperbruttóból vonjuk le az adókat és járulékokat a bérpapíron! Aki tehát eddig 100 Ft-ot keresett, keressen innentől 127-Ft-ot, amiből kerüljön levonásra 27 Ft-nyi szociális hozzájárulási adó, 16 Ft-nyi SZJA, stb. Könnyen belátható, hogy ez a könyveléstechnikai megoldás nem változtatna sem a vállalkozások, sem a munkavállalók, sem az államháztartás bevételi-kiadási helyzetén. Világossá tenné azonban minden dolgozó magyar ember számára azt, hogy még az egykulcsos adó világában is a munkáltatója által rá költött minden 100 Ft-nak csaknem a fele az állam zsebében landol. És ebből kiindulva talán érdemi beszélgetés kezdődhetne arról a társadalomban, hogy mi az adóztatás és a közkiadások optimális szintje...

1 komment

Címkék: adózás


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr495639820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N_andi 2014.02.10. 11:26:18

Ez messzire vezet. A szocho adó korábban járulék volt. Az eredeti célja ugye az volt, hogy a nyugdíj és egészségbiztosítási kasszából annak a nyugdíját fedezze, aki után fizették. Persze ez messze nem így zajlott, de ez egy "történelmi" kérdés a kőkemény közgazdasági probléma mellett
Nos, hát ebből lett adó.
A tisztánlátást egy oldalról(a munkavállaló oldaláról) nyilván növelné egy bruttósítás, de azt nem hiszem, hogy elindulna az az ominózus párbeszéd, miről is? "érdemi beszélgetés kezdődhetne arról a társadalomban, hogy mi az adóztatás és a közkiadások optimális szintje..."
Millió jogcímen fizetünk adót. Az illetékekről meg ne is beszéljünk.
Az egyszerű emberek nagy része ezeket nem veszi számba. Aki meg számba veszi, tudja, hogy van szocho adó.
Viszont egy "kis" bruttósítás hatalmas adminisztrációs teher lenne (igaz egyszeri) a cégeknek, intézményeknek, meg az államnak.
Hogy a társadalmi feszültségek újabb forrásáról már ne is beszéljünk. (Az eb elhantolásának problémája mindig a gyakorlati megvalósítás környékén van jelen. Mi van a kedvezményekkel, ha egy családban éppen akkor lesz valaki jogosult egy kedvezményre, amikor a bruttósítás történik, vagy fordítva, elválnak a szülők, örökbe fogadnak, stb. Ez a variációk olyan tárháza, amit egyszerűen lehetetlen algoritmizálni. Elég egy ember aki rosszul jár és jön a hisztéria. Mert azt aztán készség szintjén műveljük mi ebben a kis hazában).
Szerintem kár a fáradtságért.
süti beállítások módosítása