500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.03.19. 11:39 M úr

16. Készpénzmentes társadalmat!

Ennek a posztnak a célkitűzése talán kevésbé könnyedén megvalósítható, mint sok más, e blogon felvázolt elképzelés, de úgy gondolom, néha érdemes utópiákról is írni. Például egy olyanról, mint a készpénzmentes társadalom ötlete.

ID-100137442.jpg

Mit jelentene a készpénzmentes társadalom? Nem mást, mint hogy minden fizetési tranzakció elektronikusan (hitelkártyával, mobilfizetéssel, átutalással) kerülne rendezésre. És a kulcs a mindenen van: kártyával fizetnénk az újságárusnál, átutalással adnánk meg az 500 Ft-os tartozásunkat barátunknak az esti sörözés után, mobiltárcával fizetnénk ki a 160 Ft-os kávét az automatánál, csak hogy néhány példát mondjak.

Mi lenne mindennek az előnye? Először is mentesülne a társadalom a készpénz kezelésével járó rengeteg és költséges feladattól: pénznyomtatás, szállítás, bankjegyek cseréje, stb. Másodsorban eltűnne a bűnözés egy seregnyi fajtája: többé nem lenne érdemes valakit kirabolni, hiszen nem lenne a tárcájában egy fillér sem. Végső soron pedig minden halálos csapást jelentene a fekete gazdaságra és az adócsalásra: ha ugyanis minden tranzakció elektronikus, akkor azoknak nyoma is van, és semmit nem lehet eltitkolni az adóhatóság vagy a rendőrség elől.

Amiért ez a téma most aktuálisabb, mint korábban volt, az az, hogy egyre több elektronikus fizetési technológia hatol be mindennapjainkba: a PayPass-es bankkártyákkal érintés nélkül, sokkal gyorsabban fizethetünk. A mobiltárca bevezetésével nem is kell majd bankkártyát hordanunk magunknál, elég lesz telefonunkat a terminálhoz érinteni. banki mobilalkalmazások segítségével pedig akár pár száz Forintot is gond nélkül utalhatunk barátainknak a telefonunkról már egy telefonszám birtokában is. (Magyarországon az AXA fogja legfrissebben bevezetni az ötletet.)

Persze a kormányzati politika most éppen ez ellen hat Magyarországon az ingyenes készpénzfelvétel propagálásával, de valójában egyáltalán nem lenne nehéz elindulni ezen az úton. Jó kezdeti lépések lehetnének például a következőek:

  1. az állam nem fizetne ki készpénzben semmilyen juttatást, csak bankszámlára utalna
  2. a kiskereskedők támogatást kaphatnának bankkártya-olvasó terminálok telepítéséhez
  3. egy adott forgalom felett egy kereskedőnek kötelező lenne bankkártya-terminált telepíteni
  4. egy adott, alacsonyan meghatározott összeg, például 20 ezer Ft felett kötelező lenne kártyával vásárolni

Tisztában vagyok vele, hogy vannak olyan objektív okok, ami miatt a készpénz teljes kiváltása nem elképzelhető rövid távon: például a feketegazdaság hamar euróra térne át, az igazán idős emberektől irreális lenne elvárni, hogy mostantól mindent kártyával fizessenek, stb. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a fentebb vázolt előnyök miatt érdemes lenne elindulni az úton, és már akkor is nagy előnyöket élvezhetnénk, ha a készpénzt csak részben sikerülne eltüntetnünk.

 

(A kép a Serge Bertasius Photography tulajdona és engedélyével került felhasználásra.)

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság pénzforgalom


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr145861719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása