500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.02.05. 12:27 M úr

6. Annyi adóellenőrt alkalmazni, amennyit csak érdemes!

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért annyi adóellenőrt alkalmaz a NAV, amennyit jelenleg, illetve hogy miért éppen annyi adóellenőrzést végeznek, amennyit. A válasz, bármit is kapnánk az illetékesektől, valószínűleg nem lesz tudományosan megalapozva, és az igazság valószínűleg az, hogy különböző szervezeti érdekek és hagyományok alakították ki az adóellenőrök jelenlegi számát.

Pedig nekünk, az adóját rendesen fizető többségnek, az lenne az érdekünk, hogy a NAV annyi adóellenőrt foglalkoztasson, amennyit még közgazdaságilag érdemes. Mit jelent ez pontosan? Meg lehetne vizsgálni, hogy egy adóellenőr foglalkoztatása mennyibe kerül a költségvetésnek egy adott évre. Ezt szembe kellene állítani azzal a többletbírság-bevétellel, amit egy plusz adóellenőr beállítása hoz a konyhára. A provokatív állításom az, hogy mindaddig folytatni kellene az adóellenőrök toborzását és felvételét, ameddig a két tényező nem egyenlíti ki egymást, tehát amíg egy új adóellenőr több adóbírságot generál, mint amennyibe kerül.

Ezzel elérhetnénk azt, hogy az adócsalások száma az adóellenőrök optimazizált száma által a lehetséges minimumra lenne leszorítva. És hogy a logikát tovább fejlesszük: az adóellenőrök és vezetőik bérezésében drasztikusan emelni kellene a mozgóbér szerepét, pl. hogy minden behajtott adóbírság x%-a az ő bérükhöz adódna.

Úgy hiszem, egy ilyen rezsim megvalósítása után már pár éven belül egy új országban élhetnénk, ahol a feketegazdaság súlya dramatikusan lecsökkenne...

2 komment

Címkék: államháztartás NAV


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr335639794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Oliver Yolland 2014.02.05. 21:58:21

Hát, lehet hogy rosszul gondolom de én inkább a hatékonyságra helyezném a hangsúlyt - az adó elkerülők felfedezése, kiszűrése a fő feladat. Erre pl. alkalmas az online kassza, az iparági elvárt nyereség vagy a vállalkozások klaszter analízis elemzése. Továbbá nem rossz a szlovák javaslat sem, ahol publikus lesz a cégek adóbefizetése, így társadalmi nyomás alá lehet helyezni az olyan vállalkozásokat, akik elkerülik az adó befizetését.

A behajtott adóbírság bónuszba való beszámítását hátrányosnak tartom, mert azzal csak a kisvállalkozások kerülnének célkeresztbe, hisz nekik sokkal kevesebb lehetőségük van az "adó optimalizálásra". A bírságok kiszabása pedig sokszor egyedi mérlegelés tárgya. Ha bónusz járna, akkor viszont az ellenőr ceruzája mindig vastagon fogna... még akkor is, ha esetleg egy olyan adófizető vállalkozás sorsát pecsételné meg ahol valós munkahelyek vannak.

Silverf@x 2014.02.08. 18:18:23

Nekem az a véleményem, hogy ez a megközelítés talán túl messziről közelíti meg a problémát.
Ebben a kérdésben tanácsos figyelembe venni az ország sajátosságait, miszerint az adóterhelés különösen magas, és ezt hozzáadva a többi (Magyarországon igen szigorú) hatósági előíráshoz (munkavédelmi, higiéniai stb.), a kisebb vállalkozások számára irreálisan nyomást helyez. Ha ezt a problémát ott kezdjük megoldani, hogy rászabadítjuk az adóellenőröket mindenkire, azzal bekerülünk egy ördögi körbe, aminek az lesz a vége, hogy megfojtjuk saját gazdaságunkat, a kis- és középvállalkozói réteget.
Másik oldala a dolognak, hogy a bírságok mértékének módosítgatása közvetlenül befolyásolja a behajtás megtérülését - és nem az adómorál javulását. Tehát feltételez egy nagyon kifinomult, független, gyors reagálású és rátermett felügyeletet - sajnos ennek híján vagyunk most is.
Harmadik oldala, hogy egy olyan, korrupcióval erősen fertőzött országban, mint Magyarország, nem indulnak egyenlő eséllyel a vállalatok. Az utóbbi időben napvilágra került adóbotrányok szépen mutatják ezt. Tehát a korrupció visszafogása meg kell, hogy előzze ezt a lépést.
süti beállítások módosítása