500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.02.26. 11:02 H úr

12. "Programozott" minimálbér

Vannak országok, ahol már a minimálbér szükségességéről is vita folyik (pl. Németországban az új kormány fogja bevezetni az országosan érvényes minimálbért). Vannak neves közgazdászok, akik úgy érvelnek, hogy a minimálbér szintjétől függően vagy káros, vagy felesleges. A szakértők többsége szerint azonban egy helyesen beállított szintű minimálbér segíti az alacsony jövedelműeket, és nincs számottevő negatív hatása a foglalkoztatottságra.

Magyarországon amellett, hogy a minimálbér teljesen beépült a gazdaságba, nagyon fontos az adózás szempontjából is, ugyanis sokkal többen vannak minimálbérre vagy akörül bejelentve, mint ahányan valójában annyit keresnek. Így ha emelkedik a minimálbér, akkor a „fiktív” minimálbéresek után több adó- és járulékbevétel keletkezik. Ugyanakkor a „tényleges” minimálbéresek esetén ilyenkor a cégek átgondolják, hogy a megemelkedett költségeket kitermeli-e az adott alkalmazott, és ha nem, akkor leépítik az illetőt.

 

Miután egy minimálbér-emelés meglehetősen népszerű és jól eladható intézkedés, ezért a politikusok gyakran élnek vele, különösen Magyarországon. Márpedig nemzetközi összevetésben jelenleg meglehetősen magas a minimálbér: a mediánjövedelem 54%-a hazánkban, szemben a többi OECD-országban általában jellemző 40-48 százalékkal. Az Egyesült Államokban, vagy a velünk összehasonlítható Csehországban még ennél is alacsonyabb (lásd ábra).

 

 

Közgazdászok kimutatták, hogy a francia minimálbér káros szinten van, vagyis jelentős azok száma, akik azért nem találnak munkát, mert az általuk előállított érték nem elégséges a cégeknek.

Ha túl magas szinten van a minimálbér, az elsősorban az alacsony képzettségűeket, különösen a fiatalokat érinti hátrányosan. Márpedig a fiatalok munkanélkülisége Magyarországon súlyos és ritkán érintett probléma: a munkát kereső 15-24 évesek 28%-a nem dolgozik, szemben az OECD-átlag 16%-kal. 

Hogy ezt elkerüljük Magyarországon, azt javasoljuk, hogy a minimálbér meghatározása ne a kormány által történjen, hanem egy programozott képlet révén, amely a minimálbér szintjét a mediánjövedelem függvényében határozza meg. A képletet egy független, hazai és külföldi szakértőkből álló csoport definiálná, és 2-3 évenként felülvizsgálná. Emellett a rosszabb munkaerő-piaci helyzetben lévők számára (pl. alacsony képzettségűek, fiatalok, hátrányos régiók) egy alacsonyabb szinten meghatározott minimálbér lenne érvényes.

Az eredmény? Ha nőnek a jövedelmek, nő a minimálbér is, úgy, hogy közben a lehető legkevesebb ember szorul ki feleslegesen a munkerő-piacról.

12 komment

Címkék: gazdaság munkanélküliség foglalkoztatás


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr685715762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2014.02.26. 18:53:33

Támogatom! Szerintem is számoljunk mediánból képlet alapján. Az osztrák kezdésnek jó lesz?

Kijan 2014.02.26. 19:45:51

Ha már annyira szeretünk a nyugat-európai, amerikai (USA) országokkal példálózni, akkor kellene egy összehasonlítás, hogy az említett országokban a minimálbér hány százaléka a létminimumnak, mert nálunk ugyebár nem éri el (kb. 2/3-a). Nem tudom a választ, de gyanítom, hogy minenhol jóval fölötte van... Ameddig itt el sem éri, nincs miről beszélni.

Kivlov 2014.02.26. 19:48:34

a minimálbérnek kb a mostani átlagbérnél kellene lennie...

Netuddki. 2014.02.26. 20:10:14

Mielőtt még nagyon belemelegednétek, előbb a munkának az agyonadóztatását kéne csökkenteni.

Algopirin 2014.02.26. 20:19:28

Hát persze. Egy olyan országban, ahol munkától függetlenül a minimálbért sem akarják kifizetni. Javaslom élj 3 hónapig a minimálbér kétszereséből. Aztán gondold ezt át újra.
Sajnálom én is a vállalkozókat. Ahol eddig dolgoztam ot a melós és a tulaj bére között egy 60-100as szorzó volt. Az azért erősen aránytalan.
Ha Orbán vagy bármelyik igazán tökös lenne egy mozdulattal vezetné be a minimum 150ezres nettó minimálbért.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.26. 20:19:31

Na ja !

Mikor rekord magas a foglalkoztatás, csak kell valami siránkozás a majom MSZP csicskák részéről ugyi ?

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 20:25:27

Ezzel csak az a baj, hogy ha a minimálbérnek túl nagy hatása van a mediánra, akkor egy rosszul megválasztott képlet évről-évre divergens vagy 0-hoz tartó trendet okozhat.

magyar ember teli szájjal 2014.02.26. 20:25:53

Fizessenek a gazdagok! Aki el tud menni évi kétszer háromszor Thájföldre nyaralni, a sok simlis vállalkozó, na azok. Azok adják oda a pénzt a kisembernek. De ne a minimált, hanem valami maximálbért vagy ilyesmit hogy mi is jól éljünk.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 20:28:09

Egyébként én azt gondolom, normális esetben nem lenne szükség minimálbérre, és valóban negatívan hat a foglalkoztatásra, Magyarország viszont speciális eset, nálunk a minimálbér eltörlése az adóbevételek megcsappanását jelentené, tudjuk miért...

Másrészt ugye nálunk létminimum alatt van.

Walahol 2014.02.26. 20:49:23

". Így ha emelkedik a minimálbér, akkor a „fiktív” minimálbéresek után több adó- és járulékbevétel keletkezik. Ugyanakkor a „tényleges” minimálbéresek esetén ilyenkor a cégek átgondolják, hogy a megemelkedett költségeket kitermeli-e az adott alkalmazott, és ha nem, akkor leépítik az illetőt."

Ez nem fedi teljes mértékben az igazságot.
A "fikítv minimálbéresek" közül nagyon sok kisvállalkozás dobta be a törülközőt, a magas adóterhek miatt. Ha valaki kicsi vállalkozó, akkor nagyon nem könnyű kitermelni a HAVI KÖTELEZŐ adót, amit ki kell fizetni akkor is, ha egyetlen árva fitying bevétel sem keletkezett! A különbség annyi, hogy a cégedből nem léphetsz ki egykönnyen (Bt, Kft), ezért ha nem tudsz fizetni, akkor az állam "visz mindent".
1999 -től 2012-ig voltam voltam kisvállalkozó, az utolsó időben brutálisan nőtt az adóteher és radikálisan a megrendelés (mert, a partnerek is dőltek be sorra...). Amikor nem volt kimenő számla - így bevétel se, akkor nem munkanélküli segély volt, hanem havi befizetendő..... természetetesen ma már nem vagyok vállalkozó, de az adót - a semmi után - ki kellett fizetni utólag.

tavolirokon2 2014.02.26. 21:58:06

Baromsag, kotnek napi 6 oras munkaszerzodest +2 ora tulora. Vagy egyeni vallalkozokent vallalja el ugyanazt.
Csak versenyhatranyba hozza azt, aki nem akarna csalni.

Viszont ha egyszer van minimalber, akkor "a rosszabb munkaerő-piaci helyzetben lévők számára" nem a fizetesuk minimalber ala csokkenteset kellene legalizalni, hanem a berkoltseguket megduplazo adokbol/jarulekokbol kellene egy kicsit elengedni, nem?
süti beállítások módosítása