500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.04.30. 11:30 H úr

20. "Készült az adófizetők pénzéből"

Az elmúlt hónapok masszív kampányának köszönhetően vélhetően mindenkinek a szeme előtt vannak a különböző kormányzati teljesítményt bemutató reklámok és óriásplakátok. Sokszor egy ilyen hirdetésen szerepel egy olyasmi felirat, hogy „készült Magyarország kormánya megbízásából”, esetleg valamely minisztérium neve és logója. Ugyanígy, ha bármilyen sporteseményt vagy kulturális rendezvényt támogat az állam, akkor a hirdetéseken szerepel az adott szervezet logója. Micsoda hiba!

Az adózási morál meglehetősen gyenge Magyarországon, az adóelkerülés erősen beágyazódott a társadalomba, lásd még: lehet számla nélkül? Ennek számos oka van, ezek közül most csak egyre koncentrálunk: az adófizetők gyakran úgy érzik, hogy a befizetett adóért nem vagy alig kapnak cserébe valamit, inkább csak egy szűk kör gazdagodik a befizetéseken. Ahhoz, hogy ezen a szemléleten változtatni lehessen, sok lépésre van szükség. Amivel kezdjük, az nem kerül semmibe: tegyük transzparenssé, hogy végső soron ki a tényleges finanszírozó. A javaslatunk, hogy minden esetben, mikor költségvetési/állami támogatásra hívja fel a figyelmet valami, akkor történjen egy világos utalás az adófizetőkre.

Minden kormányzati hirdetés végén szerepeljen a felirat: „készült az adófizetők pénzéből”, minden rendezvényen a minisztériumok logója helyett/mellett legyen ott egy utalás az adózókra. Sőt, minden közintézményben legyen egy tábla, miszerint „az intézmény működését az adófizetők finanszírozzák”.

Ez egy viszonylag friss trend, egy pennsylvaniai szenátor például tavaly javasolta, hogy az állam által finanszírozott kiadványokon szerepeljen, hogy végső soron ki állja a cechet.

Az eredmény? Kettős: egyrészt a jövőben a mindenkori kormány nem tudná saját kizárólagos teljesítményeként eladni, amit a mi pénzünkből épít vagy csinál. Másrészt, és ez a fontosabb, egy ilyen apró lépés is segíthet abban, hogy az állampolgárok tudatosabbak legyenek azzal kapcsolatban, hogy mire költi a pénzüket az állam.

Szólj hozzá!

Címkék: adózás adó közszféra közpénzügyek


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr696092409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása