500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.01.29. 12:00 M úr

4. Virtuális mobilszolgáltatókat!

Míg sok szó esik mostanában a "rezsicsökkentésről", illetve ennek kapcsán arról, hogy a lakossági energiaárak mennyivel magasabbak, mint Európa más országaiban, sokkal kevesebbet beszélünk arról, hogy a lakosság mobiltelefonálásra fordított kiadásai abszolút értékben (!) magasabbak, mint például a nálunk sokkal fejlettebb Németországban.

Mi ennek az oka? Legfőképpen az, hogy míg Magyarországon érdemben 3 mobilszolgáltató versenyzik az ügyfelekért (a Tesco belépése virtuális szolgáltatóként nem változtatott a versenyhelyzeten érdemben, mert a Tesco kizárólag a márkahűséget meglovagolva próbál ügyfeleket szerezni, és árazásban - vélhetően a Vodafone-nal kötött saját árazási megállapodása miatt nem próbál vagy nem tud versenyezeni), míg Németországban szolgáltatók és virtuális szolgáltatók tucatjai tesznek arról, hogy az árverseny alacsonyabbra szorítsa a lakosság kiadásait.

A virtuális szolgáltató egy olyan szolgáltató, amelyik nem rendelkezik saját adótornyokkal és frekvenciával, hanem a az ilyenekkel rendelkező szolgáltatóktól vásárol frekvencia-kapacitást, és azt értékesíti tovább a fogyasztóknak. Ez elviekben a frekvenciát értékesítő szolgáltatónak is érdekében áll, hiszen ezáltal továbbértékesítheti az egyébként nem használt kapacitásait. Állami szabályozás hiányában azonban olyan árat fog megszabni, hogy a virtuális szolgáltató ne vághasson alá az ő fogyasztói árainak, és ne alakulhasson ki az árverseny ördögi spirálja.

Mi lenne hát a megoldás? Az államnak köteleznie kellene a magyarországi szolgáltatókat, hogy ha vannak erre jelentkezők, önköltségi áron értékesítsék tovább virtuális szolgáltatóknak a nem használt frekvencia- és adótoronykapacitásukat. Ezáltal megérné új szereplőknek belépni a piacra, akik vélhetően piacnyerés végett leszorítanák az árakat.

Mondani sem kell, hogy ez egy sokkalta hatékonyabb és olcsóbb megoldás lenne, mint egy negyedik, állami szolgáltató gründolása és hálózatának kiépítése nulláról...

Szólj hozzá!

Címkék: távközlés


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr385612035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása