500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.03.21. 12:28 M úr

17. Önrészt az egészségbiztosításban is!

Vegyünk bármilyen fajta biztosítást (pl. casco, lakás), a legkedvezőbb díjakat úgy érhetjük el, ha vállalunk egy minimális önrészt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 10-20-50 ezer Forintig nem téríti a biztosító a károkat, az igazán nagy károkat viszont (lakás leégése, totálkár) továbbra is fedezi a biztosítás.

Hogy miért éri meg ez a biztosítónak? Így biztos lehet benne, hogy a kockázatmegosztás okán egyrészt a tulajdonos is jobban vigyáz az értéktárgyra, másrészről pedig csökken a visszaélések veszélye is: kiszűrhetőek a kis összegű, nehezen kontrollálható biztosítási csalások.

Játsszunk el a gondolattal, hogy miként nézne ki mindez az egészségbiztosításban! Mindenki maga fizetné az orvosi beavatkozások költségének mondjuk 10-25%-át, a fennmaradó részt pedig a társadalombiztosítás fedezné. Az önrésznek nyilván kellene szabni egy maximum-értéket egy adott évre, ami elviselhető a társadalom legszegényebbjei számára is, mondjuk egy havi közmunkabérben lehetne megszabni ezt az összeget.

ID-10070884.jpg

Az eredmény borítékolható (mivel az Egyesült Államokban működik ez a rendszer, így tudományosan igazolt): az emberek minimálisra szorítanák le a felesleges orvosi vizitek számát, és csak akkor fordulnának orvoshoz, ha arra valóban szükségük van. Hallom az ellenérvet, hogy ezáltal romlanának a népesség egészségügyi mutatói, de a kutatások alapján ha az önrészt 25%-ban, annak adott éves abszolút nagyságát pedig egy mindenki számára megfizethető összegben maximáljuk, akkor ennek a szabályozásnak nincs érdemi hatása a biztosítottak egészségügyi állapotára.

Ez a szabályozás egyébként radikálisabb lenne a Magyarországon már egyszer bevezetett (aztán meg kivezetett) vizitdíjnál, hiszen a fizetendő 25% már valószínűleg az első orvosi beavatkozásnál is több lenne, mint a korábban alkalmazott 300 Ft alkalmankként. De úgy gondolom, hogy éppen ezért becsülnék meg ezáltal az emberek jobban az egészségügyi szolgáltatások értékét, és éppen ez vezethetne el oda, hogy egyszerre csökkennek az indokolatlanul igénybe vett orvosi szolgáltatások, és az orvosoknak fizetett hálapénzek. (Ha valaki egy költségesebb beavatkozásra egyszer már befizetett több 10 ezer Ft-ot önrészként, akkor kisebb valószínűséggel fog még egy ugyanakkora összegű hálapénzt is otthagyni a kórházban.)

 

(Köszönet a kép használati jogaiért imagerymajestic-nek a Freedigitalphotos.net-ről!)

Szólj hozzá!

Címkék: egészségügy


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr45864624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása