500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.02.12. 12:29 M úr

8. Totális térfigyelést!

Az elmúlt évtizedben Magyarországon is szép számmal kerültek kiépítésre térfigyelő kamerarendszerek, és nem véletlen, hogy rengeteg bűncselekmény felderítéséhez ezek adják a döntő bizonyítékot és segítséget a nyomozó hatóságoknak.

Az USA-ban és Nyugat-Európában is folyamatosan terjednek ezek, de még szélesebb körű alkalmazásuknak gátat szabnak a személyiségi jogi aggályok: senki nem szereti, ha az állam kéretlenül kémkedhet minden lépése után. Ha azonban sikerülne ezeket az aggályokat megfelelő jogi garanciákkal kezelni - és Magyarországon a "kétharmados felhatalmazás" miatt éppen adott a lehetőség erre, akkor még nagyszabásúbb akciókra lehetne felhasználni a kamerákat. Néhány ötlet az alkalmazásra:

-Gyalogátkelő-helyek megfigyelése: automatikus bírságolás azoknak az autósoknak, akik nem engedik át a zebrán átkelni akaró gyalogosokat

-Követési távolság figyelése és betartatása autópályákon

-Bűnözők kiszűrése a tömegből: ehhez nem kellene más, mint egy fejlettebb arcfelismerő-rendszerrel kombinálni a közterületre telepített kamerarendszereket

Mint említettem, tisztában vagyok az ehhez hasonló intézkedésekkel kapcsolatos személyiségi jogi aggályokkal, de meggyőződésem, hogy ilyen intézkedésekkel egy új szintet lehetne elérni különböző területeken az állampolgári normakövetésben.

Szólj hozzá!

Címkék: rendészet


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr175695252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása