500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.03.28. 10:45 H úr

19. Letelepedést munkahely-teremtésért!

Az elmúlt években több mint 500-an (főleg kínaiak) kaptak Magyarországon azért letelepedési engedélyt, mert legalább 250 ezer euró értékben vásároltak magyar államkötvényt. A statisztikák szerint ebből kb. 39 milliárd forinthoz jutott az államkincstár, vagyis a teljes államadósság kevesebb mint 2 ezrelékét finanszírozzuk ebből. 

Ennél is nagyobb probléma, hogy nem túl ésszerű a konstrukció: a piacon jelenleg elég jó feltételek mellett lehet elég nagy biztonsággal finanszírozni az állam adósságát. Így aztán a letelepedési államkötvénynek túl sok értelme nincsen, érdemes lenne átgondolni. Mi teszünk is egy javaslatot, ami egy akut probléma kezelésében nyújthatna némi segítséget: ez pedig a munkahely-teremtés.

Az Egyesült Államokban 1990 óta létezik az EB-5 típusú vízum, melyet vállalkozóknak szánnak. Azok kapnak letelepedési engedélyt, akik legalább 500 ezer dollárt befektetnek, valamint legalább 5 munkahelyet teremtenek (gazdagabb államokban 1 millió dollár és 10 munkahely a limit). A munkahelyeket legalább 2 évig fenn kell tartani.

2011-ben könnyítettek az igénylési folyamaton, így akkor indult be igazán a program: évi közel 4000 ilyen letelepedési engedélyt adnak ki. Úgy becsülik, hogy éves szinten közel 3 milliárd dollárral járul ez hozzá a GDP-hez, és 33.000-nél is több munkahelyet teremt közvetve vagy közvetlenül, ráadásul közel 600 millió dollár adóbevételt termel.

 

Ezek a nagyságrendek Magyarországon nyilván nem lennének reálisak, hiszen sokkal kevesebben szeretnének hazánkba költözni. Emiatt enyhébb feltételekre lenne szükség, de például 5 új munkahely teremtése, továbbá 30 millió forint (100 ezer euró) befektetése nem hangzik irreálisan. Párszáz jelentkezővel számolva 1-2 ezer új munkahelyet lehetne teremteni, mindenféle állami támogatás nélkül, miközben vállalkozó szellemű, keményen dolgozó külföldieket lehetne az országba vonzani. 

Mikor közel 400 ezer regisztrált munkanélküli van, ez bizony számít.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság bevándorlás munkanélküliség foglalkoztatás munkahely-teremtés


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr575874523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása