500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.03.26. 10:30 H úr

18. "A helytelen táplálkozás károsítja az Ön egészségét"

A dohányzás egészségtelen. A mértéktelen alkoholfogyasztás egészségtelen. A helytelen táplálkozás egészségtelen.

A fenti állításokkal vélhetően kevesen vitatkoznak. Bár mintha kevesebb szó esne Magyarországon a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásáról, miközben az elhízás korunk egyik népbetegsége. Bizonyos országokban (pl. a Közel-Keleten vagy az Egyesült Államokban) riasztó magas az elhízottak aránya. Az alábbi ábra mutatja, hogy Magyarország is borzasztó rosszul áll e mutatóban: az OECD-országok közül csak az USÁ-ban és Mexikóban több az elhízott. Gyakorlatilag 4 magyarból 1 el van hízva (a testtömeg-indexe 30 feletti).

 

Ez probléma, innen ugyanis egyenes út vezet számos szív- és érrendszeri megbetegedéshez, vagy például cukorbetegséghez. Rosszabb életminőség, hatalmas egészségügyi költségek – társadalmi szinten az elhízás problémájával foglalkozni kell, úgyhogy e témakörnek több lépést is szánunk majd a későbbiekben. Nem könnyű az elhízás tényleges társadalmi költségeit számszerűsíteni, az Egyesült Államokban 10 évvel ezelőtt már évi 200 milliárd dollárra becsülték.

Franciaországban a dohányzás és az alkohol szabályozása egy érdekes ötletre inspirálta a jogalkotókat: minden élelmiszerreklám alján van egy csík, ahol figyelmeztető felirat szerepel. Nem kell túl komplex üzenetekre gondolni: például „napi 5-ször egyél zöldséget vagy gyümölcsöt”, „mozogj rendszeresen”, vagy „ne fogyassz túl sok sót és cukrot”.

photo-21-300x224.jpg

Coca-Cola reklám, alul a vékony felirattal: mozogj rendszeresen!

Emellett egy honlap címe is szerepel (mangerbouger.fr), ahol az egészséges táplálkozást és életvitelt propagálják, illetve jótanácsokkal látják el a látogatókat.

Ez egy kis lépés, ami nem okoz érdemi többletköltséget, azonban hozzájárulhat az egészségtudatosság javításához. Vezessük be itthon is!

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr915873784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása