500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.01.31. 12:00 M úr

5. Angol nyelvű filmeket csak feliratozással!

Időről időre lehet statisztikákat hallani arról, hogy mennyire siralmas a magyarok nyelvtudása. De nem kell a számokhoz nyúlni, hogy ezt belássuk: személyes élményem volt idén májusban, hogy Amszterdamban egy külvárosi Media Markt pénztárosa folyékonyan és hibátlan angolsággal magyarázta el a vásárolt termék garanciális feltételeire vonatkozó tudnivalókat, míg éppen ma egy budapesti Sparban nekem kellett tolmácsolnom egy hevesen gesztikuláló pénztáros számára, aki a külföldi vevő Áfás számla-igényével kapcsolatban akart tisztázni valamit - természetesen kizárólag magyarul.

Az észak-európai országok lakossága remek angol nyelvtudásának egyik titka (nyilván a közös germán nyelvcsaládhoz való tartozás is segít nem keveset!), hogy ott a mozikban és a TV-ben az angol nyelvű filmeket tipikusan nem szinkronizálják, hanem felirattal vetítik. Ily módon a lakosság rá van kényszerítve, hogy az esti TV-nézés vagy hétvégi mozibajárás során hallgassa az angol szót, és így bizony elég sok ragad is rájuk.

Ezt viszonylag egyszerűen megtehetnénk Magyarországon is, sőt, a feliratozás nemzetgazdasági szinten jóval olcsóbb is lenne, mint a rengeteg szinkronszínész eltartása. Először nyilván nagy lenne a felháborodás a TV-nézők között, de pár hónap alatt gyorsan megszoknák. Ehhez persze kellene egy bátor politikus, aki vállalná a néhány hónapnyi népszerűségvesztést, és szembe merne menni a szinkronszínészek lobbijával is...

1 komment

Címkék: nyelvtudás


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr485639778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yakk 2014.02.03. 10:35:20

Egyetértek. Annyival kiegészíteném, hogy szerintem ma már a TV filmeknek nincs akkora jelentőssége, legalábbis nagyon remélem, én már vagy 10 éve nem nagyon nézek, nekem nincs is, mert utálom hogy az arcomba tolják azt, ami nem érdekel. Szerintem a mai fiatalok számítógépen néznek filmet (az én környezetemben legalábbis igen, és szeretném remélni hogy máshol is), ott meg ők döntik el hogy milyen nyelven, milyen felirattal. Ennek a fenti ötletnek a 80-as, 90-es években lett volna igazán jelentőssége, hogy a mi generációnk már angol szöveget hallgatva nőhetett volna fel.
Ha pedig már a TV-nél tartunk, arról is írhatnátok majd, hogy maga a Tv-n keresztül áradó ocsmányság az mennyit árt az országnak. Amikor tényleg az emberiség legalját képező söpredéket tolják a lakosság pofájába, (gondolok itt a Csaló Világ és hasonló szennyműsorokra) az mennyire megmérgezi az emberek gondolkodását, lelkivilágát, tudat alatt is ezeket a véglényeket tekintik majd példaképnek. Holott a TV szólhatna az ismeretterjesztésről is. Hogy csak egy példát mondjak, pl. lehetne olyan hogy reklámszpot jelleggel akár egy percnél rövidebb időtartamban valamiről gyors és érthető módon elmagyarázni dolgokat az embereknek. (Mondjuk például egy-egy egyperces adásba beleférne több tipp is hogy mondjuk hogyan takarítsunk meg egy-egy dologgal akár csak 100 Ft-ot egy hónap alatt a háztartásban, amiből 30 tipp már elég lenne hogy 3000 Ft-ot megspóroljanak, namost amikor tényleg a lakosság nagy részének kevés a pénze, ez egy elég hasznos kis adás lenne, és ha pár ezer ember ettől egy kicsit tudatosabban élné az életét, és több pénze maradna annak már volna értelme.) És ezt akár az állam törvényben is megkövetelhetné a tv csatornáktól hogy nyomjanak ilyen bejátszásokat.
süti beállítások módosítása