500 lépés Magyarországért

Mi az, ami más országokban működik, és Magyarország tanulhatna belőle? Hogyan lesz jobb, gazdagabb és élhetőbb az ország? 500 kisebb és nagyobb javaslat.

Ha tetszik a blogunk, csatlakozz az 500 lépés Facebook-csoporthoz!

Friss topikok

2014.05.14. 11:31 H úr

21. Éttermi minősítést!

Pár évvel ezelőtt még minden étteremben valahol elrejtve találni lehetett egy táblát, ami az egység kategóriáját mutatta (I-IV. között). Sosem értettem, hogy ez mire szolgál. Nos, ez egyfajta maradvány volt a szocializmusból, amikor kategóriánként maximálták a haszonkulcsot. Ez szerencsére a múlté.

Ugyanakkor érdemes körülnézni, hogy mit csinálnak más helyeken. Például ha valaki New Yorkban vagy Szingapúrban jár, minden éttermen egy nagy betűt lát. Méghozzá a kirakatban, jól látható módon (lásd a képen). Ez az osztályozás azonban nem a minőségről szól, hanem a tisztaságról. Egy higiéniai ellenőrzés eredményeképpen kapnak az éttermek besorolást. Ha a felügyelők hiányosságokat tapasztalnak (koszos konyha, nem megfelelő hőmérsékleten való tárolás), akkor rosszabb besorolással büntetik az adott éttermet. És bizony, ez akár luxuséttermeket is érinthet.

360_restaurant_inspection_0719.jpg

Az eredmény? New Yorkban az emberek döntő többsége figyelembe veszi az adott hely tisztasági besorolását, mikor étterembe megy. És a tudatosság kifizetődő: a szalmonella-fertőzések száma a bevezetést követő évben 14 százalékkal csökkent.

Vannak tevékenységek, melyek ellátása nem az állam feladata. Egy étterem színvonalának, minőségének meghatározása például ezek közé tartozik. E feladatokra számos piaci szereplő kiválóan alkalmas (kritikusok, étteremkalauzok, mobilalkalmazások), sőt, a fogyasztók maguk is el tudják dönteni. Az étterem konyhájának higiéniai körülményei azonban nem sorolhatóak ide: sem a hozzáférés, sem a szakértelem nincs meg hozzá. Ilyenkor kell, hogy az állam küldjön objektív ellenőröket, akik kiragasztanak egy betűt az étterem kirakatára. 

grade-card_gradepending_v2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: egészség mindennapok szabályozás


A bejegyzés trackback címe:

https://500lepes.blog.hu/api/trackback/id/tr306158844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása